اسپرینکلر در سیستم اطفای حریق

آشکارسازهای دودی (smoke detectors ) بخوبی کار می‌کنند، اگر باتری آنها هر سال عوض شود. خاموش‌کننده‌ها (fire extinguishers ) قادر به اطفاء حریق هستند، اگر به موقع مورد استفاده قرار گیرند. اما در هنگام بررسی‌های بعد از حوادث، اغلب مشاهده می‌شود که سیستم‌های اعلام حریق به‌دلایل مختلف از کار افتاده‌اند، غیرفعال شده و بعضاً درست عمل نکرده‌اند. خاموش‌کننده‌ها یا در زیر اثاثیه دفن شده و مدت‌ها فراموش شده‌اند و یا در شرایط اضطراری افراد نتوانسته‌اند از آنها استفاده کنند. ولی سیستم‌های اطفاء اتوماتیک می‌توانند 24 ساعت شبانه‌روز، 7 روز هفته و 365 روز سال در حال آماده‌باش باقی بمانند تا در شرایط بحرانی دقیق و سریع عمل کنند..

براساس آمار منتشره انجمن حفاظت از حریق آمریکا (NFPA ) ، حدود 401000 حریق شهری در سال 2002 رخ داده که بیش از 6 میلیارد دلار خسارت به‌بار آورده است. بنابراین نصب سیستم‌های اطفاء اتوماتیک می‌تواند باعث صرفه‌جویی صدها میلیون دلار از خسارات اموال گردد.

در حالی‌که سیستم‌های اسپرینکلر تجاری براساس کد 13 استاندارد NFPA طراحی می‌گردند، کاربری و طراحی سیستم‌های خانگی به کد 13D ارجاع داده می‌شود. درصورت وقوع آتش‌سوزی، نازل‌های اسپرینکلر خانگی 13 تا 24 گالن در دقیقه آب اسپری می‌کنند که قادر به غرقاب‌کردن آتش می‌باشد و این دلیلی است که اغلب سیستم‌های آب‌رسانی شهری، توان تامین حداقل آب مورد نیاز اسپرینکلرها را دارند. نازل‌های سیستم اسپرینکلر خانگی بسیار قابل‌اعتماد هستند و احتمال تخلیه اتفاقی آنها تقریباً صفر است.

در سیستم‌های اسپرینکلر خانگی در مقایسه با انواع تجاری، نازل‌های کوچک‌تری استفاده می‌شود و آنها را می‌توان در ساختمان‌های قدیمی و انواع جدید آن بکار برد، زیرا مقدار جریان آب کمتری نیاز دارند. این اسپرینکلرها در ساختمان‌های مسکونی که تنها دارای سیستم آب‌رسانی شهری باشند، نصب می‌گردد و نیازی به مسیر جداگانه لوله‌کشی حریق ندارند. در نصب‌های سریع از لوله‌های پلاستیکی یا پلی‌اتیلن استفاده می‌شود و طبق برآورد سازمان آتش‌نشانی، هزینه نصب این سیستم‌ها برای هر مترمربع، حدود نیم تا یک دلار است. مزیت دیگری که نصب این سیستم‌ها برای مالکان منازل مسکونی دارد، تخفیف 5 تا 15 درصدی بیمه است.

خسارات ناشی از تخلیه آب اسپرینکلرها در مقایسه با هایدرانت‌ها و خودروهای آتش‌نشانی که هزاران گالن آب را وارد ساختمان می‌کنند، بسیار کمتر است.

اگر سیستم آب‌رسانی خانگی توان تامین حداقل آب موردنیاز را نداشته باشد، طبق راهنمایی NFPA 13D می‌بایست یک منبع ذخیره آب به همراه یک پمپ تقویت‌کننده فشار بر روی مدار نصب گردد که حداقل برای 10 دقیقه پاسخگوی آب موردنیاز با فشار مناسب باشد. نصب و راه‌اندازی پمپ‌های کم‌فشار موضوعی است که تکنیسین‌های نصب سیستم‌های اطفاء حریق با جزئیات آن آشنا هستند.

کلید ورود به عرصه تجارت نصب سیستم‌های اسپرینکلر مسکونی، آموزش است. Aquasafeیک تولیدکننده تجهیزات و لوازم جانبی اسپرینکلر جهت کاربری‌های مسکونی است که مورد تایید NFPA است. مدیران این کارخانه یک دوره آموزشی معتبر را ارائه می‌دهند و افرادی که این دوره را طی کنند مجاز به نصب محصولات این کارخانه در منازل خواهند بود. Tim Doran مدیر خدمات فنی Wirsbo می‌گوید: ما پیمانکاران لوله‌کشی آموزش‌دیده‌ای داریم که سال‌ها بر روی روش درست کارگذاری لوله‌های پلی‌اتیلن در سیستم‌های متحرک آب‌رسانی کار کرده‌اند. بنابراین یک تناسب و توافق طبیعی است که دانش و آموزش خود را براساس معیار NFPA برای نصب سیستم‌های اسپرینکلر خانگی توسعه دهیم.

در کشور ایران نیز با توسعه همه‌جانبه ساختمان‌سازی و بالطبع وقوع حریق‌های گسترده در ساختمان‌ها و تأسیسات، کارکنان شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اطفاء حریق نیز می‌بایست همزمان با ارائه اطلاعات ضروری به صاحبان سازها و تأسیسات و مجاب‌نمودن آنها به نصب این سیستم‌ها، اقدام به فراگیری آموزش‌های لازم و سپس نصب سیستم‌های مذکور مطابق اصول و استانداردهای رایج نمایند.